След като картината от Винсент ван Гог Градината на енорийския свещеник

...
След като картината от Винсент ван Гог Градината на енорийския свещеник
Коментари Харесай

Открадната картина на Ван Гог търси купувачи


След като картината от Винсент ван Гог " Градината на енорийския духовник в Нюнен " изчезна в края на март от музея " Сингър Ларен " в покрайнините на Амстердам, в този момент се появи доказателство, че творбата е на черния пазар и търси своя покупател. Става въпрос за две фотоси, на които платното, оценено за пет милиона паунда, е сложено до брой на вестник " Ню Йорк Таймс ", публикуван тъкмо в деня на кражбата. 

Снимките са предадени в полицията от проверяващия случая детектив Артур Бранд. Той сподели, че фотографиите са циркулирали из мафиотските кръгове, само че отхвърли да назове пред медиите името на източника, който му ги е дал. Говорителят на холандската полиция удостовери пред в. Guardian, че изображенията ще бъдат употребявани като доказателства по случая.

Приозведението на ван Гог е било откраднато от музея " Сингър Ларен " в ранните часове на 30 март, откакто крадецът съумял да счупи армираното стъкло на основния вход с чук. Заради извърнредното състояние с ковид доста културни институции останаха неохранявани и се трансфораха в лесна плячка за крадците. Кадри от охранителните камери демонстрират, че крадецът дошъл пред музея с мотоциклет, счупил е стъклото и по-късно изтичал с картината назад до мотоциклета си.

Снимките, получени от Бранд, демонстрират драскотина на долната страна на картината, за която се счита, че е станала по време на кражбата. Другата фотография демонстрира задната страна на творбата, където се намират доказателства за неговата достоверност. " За мен няма подозрение, че това е истинската картина “, сподели Бранд. " Вероятно задачата на фотосите е да се откри покупател ", сподели Бранд.

Картината   " Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет на 1884 година " е с размери 25 см на 57 см и е част от платната на ван Гог, рисувани между 1883 година и 1884 година, до момента в който живеел с родителите си в Нюнен, където татко му бил духовник в локалната протестантска църква Въпросното произведение е благосъстоятелност на музея в Грьонинген, откъдето го дали на " Сингър Ларен " за няколко месеца.

Това не е първият път, в който " Сингър Ларен " си пати от кражби. През 2007 година крадци задигнаха седем статуи от градината на музея на стойност към 1,3 милиона евро, в това число и отливка на " Мислителят " на френския ваятел  Огюст Роден. По-късно статуята е открита в извънредно неприятно положение, а хванатите крадци са наказани надлежно на две и три години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР